Kamer wil soepelere hypotheekregels

Houten – De Tweede Kamer pleit voor versoepeling van de regels bij hypotheekverstrekkers. Door de strikte normen vanuit het Nibud komen veel huishoudens niet in aanmerking voor een hypotheek. Onnodig, aldus de Kamer.

Afgelopen dinsdag steunde een meerderheid in de Tweede Kamer een motie van CDA kamerlid Erik Ronnes. De Kamer roept het kabinet op zich sterk te maken voor de versoepeling van de Nibud-normen. Onnodig veel hypotheekaanvragen worden geweigerd aan huishoudens die de hypotheeklast weldegelijk kunnen dragen. Een bijkomend nadeel hiervan is dat huurwoningen bezet blijven, terwijl deze momenteel schaars zijn. Ook huiseigenaren die gebruik zouden willen maken van de huidige lage rente en hun hypotheek willen oversluiten,  kunnen door de strenge normen forse besparingen niet realiseren. De banken profiteren en de consumenten zijn de dupe.

Volgens kamerleden houden de normen te weinig rekening met de snelle inkomensstijging bij starters, ook de lagere energielasten zouden een reden zijn voor versoepeling. Bouwend Nederland deed onderzoek naar de gevolgen van versoepeling van de regels, en kwam tot de conclusie dat er nauwelijks risico’s ontstaan voor de geldverstrekkers. De meest voorkomende oorzaken voor het niet kunnen betalen van de hypotheek zijn nog altijd echtscheiding, werkloosheid en ziekte, hier hebben de regels van het Nibud geen enkele invloed op. De kans op wanbetaling ligt volgens hen onder de vijf procent in Nederland.

Loop jij ook tegen de grenzen van de huidige hypotheeknormen aan? Zou je willen profiteren van de huidige lage rentestanden? Onze hypotheekadviseurs kijken graag samen met jou wat er wél mogelijk is, nu of in de toekomst.

Geplaatst in Hypotheeknieuws Getagd met , , , , ,