Hypotheekmarkt in 2017: Tips van de adviseur

Met ingang van 2017 zijn er veel wijzigingen in de hypotheekregels. Sommige aanpassingen beperken de mogelijkheden, maar er ontstaan ook nieuwe kansen. Om wat inzicht te geven in de kansen die er dit jaar voor jou liggen, 4 tips van de hypotheekadviseur op een rij:

Tip 1: Eenmalige schenkingsvrijstelling van 100.000 euro
Vanaf 2017 mag er weer tot maximaal 100.000 euro belastingvrij worden geschonken, mits het geld wordt gebruikt voor de eigen woning. Het geld kan je gebruiken voor de aankoop, verbouwing of aflossing  van je hypotheek. De schenking mag worden uitgesmeerd over drie jaar.

Tip 2: NHG grens omhoog
De maximale koopsom van een woning die met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gefinancierd kan worden, gaat per 1 januari met 6% omhoog van € 231.132 naar  € 245.000. Een hypotheek met NHG heeft als belangrijk voordeel dat NHG de restschuld van je overneemt als je buiten je schuld je hypotheek niet kunt betalen waardoor de rente die je betaalt vaak lager is.

Tip 3: Geen vast contract, toch een hypotheek                                                                                                                 Steeds minder Nederlanders zijn werkzaam in vast dienstverband. Zij werken als zzp-er, flexwerker, of hebben een tijdelijk contract. De voorwaarde voor het verstrekken van een hypotheek verschuift van baanzekerheid naar inkomenszekerheid. Dankzij nieuwe regelingen kom je ook zonder vast contract in aanmerking voor een hypotheek, zelfs met NHG.

Tip 4: Hogere hypotheek voor tweeverdieners                                                                                                                    Daar waar alleenverdieners er gemiddeld iets op achteruit gaan dit jaar, worden de mogelijkheden voor tweeverdieners juist ruimer. Vanaf 2017 wordt 60% van het tweede inkomen meegerekend, waar dit voorheen slechts 50% was. De tweeverdieners kunnen hierdoor een hoger hypotheekbedrag krijgen.

Al met al wordt de hypotheekmarkt er in 2017 niet eenvoudiger op. Toch liggen er ook in dit nieuwe jaar tal van mogelijkheden om te kunnen profiteren van de historisch lage rentes. Een huis kopen is in veel gevallen aantrekkelijker dan een huurwoning. Met de nog steeds zeer lage rentes is het ook in 2017 weer de moeite waard om te laten onderzoeken over oversluiten zinvol is.

Geen reden dus om je af te laten schrikken, maar het is wel raadzaam je goed te laten adviseren. Een hypotheekadviseur kan precies uitzoeken welke regelingen er op jou van toepassing zijn, waar de kansen liggen en welke procedures dienen te worden gevolgd. Dit geeft jou overzicht en zekerheid. De adviseurs van Vesta Hypotheken zijn graag bereid jouw vragen te beantwoorden en je van het juiste advies te voorzien.

Geplaatst in Hypotheeknieuws