Help uw kind bij aankoop eerste huis

Sinds januari 2017 is het weer mogelijk om tot €100.000 belastingvrij te schenken. Goed nieuws voor ouders die hun kinderen willen helpen bij de aankoop van een eerste huis. De belangrijkste voorwaarde is dat het geld besteed wordt aan een eigen woning. Nieuw is dat een schenking verspreid mag worden over drie jaar. Met een schenking kan de financiering voor het droomhuis van uw kind bereikbaar worden. Wilt u het bedrag niet schenken? Dan is een familiehypotheek een goed alternatief.

Het inbrengen van eigen geld wordt steeds noodzakelijker bij de aankoop van een eerste woning. De overheid verlaagt het bedrag dat geleend mag worden naar 100% van de waarde van de woning (momenteel 101%). Dit betekent dat een deel van de bijkomende kosten zelf ingebracht moet worden. Wanneer je voldoende eigen geld inzet, betaal je bovendien vaak een lagere rente. Ouders kunnen het kind hierbij helpen door een schenking te doen.

Schenkingsvrijstelling
Met ingang van dit jaar is het bedrag dat belastingvrij geschonken mag worden verhoogd van €53.016 naar €100.000.
Er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Het bedrag moet gebruikt worden voor de aankoop of verbetering van de eigen woning, aflossing op de hypotheekschuld of aflossing van een restschuld. En een schenker mag maar één keer gebruik maken van de verhoogde vrijstelling.
De vernieuwde schenkingsvrijstelling mag verspreid over drie jaar gedaan worden. Niet alleen ouders hebben deze vrijstelling, ook andere familieleden en zelfs kennissen mogen belastingvrij schenken.

Familiehypotheek
Wilt u het geld niet schenken, maar lenen? Een familiehypotheek kan een goed alternatief zijn. Uw kind leent dan een deel van het hypotheekbedrag bij u. Samen maakt u afspraken over de looptijd van de lening. In ruil voor het geleende bedrag ontvangt u een rentevergoeding. Dit kan meer rendement opleveren dan wanneer het geld op een spaarrekening had gestaan en kan eventueel belastingvrij terug geschonken worden aan het kind. Zowel de ouder als het kind kan hier profijt van hebben.

Benieuwd of een familiehypotheek voor jullie gunstig kan zijn? Of wilt u weten of het inbrengen van eigen geld voordelig is? Onze hypotheekadviseurs kennen de mogelijkheden en voorzien u graag van advies op maat.

Geplaatst in Hypotheeknieuws Getagd met , , , , , ,