Oversluiten hypotheek voortaan goedkoper

Het oversluiten van een hypotheek wordt in veel gevallen goedkoper. De boeterente die dikwijls betaald moet worden wanneer huizenbezitters hun hypotheek willen oversluiten of vroegtijdig stopzetten, gaat omlaag.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceerde een nieuwe leidraad voor boeterente. Deze leidraad is met terugwerkende kracht geldig vanaf 14 juli 2016. In een groot aantal gevallen zijn er hogere boeterentes berekend dan volgens de nieuwe richtlijnen toegestaan is. Wie sinds 14 juli vorig jaar een te hoge boeterente betaalde, krijgt een deel terug.

Wat is boeterente?
Wanneer de rente van uw lopende hypotheek hoger is dan de huidige rentestand, kan het aantrekkelijk zijn om uw huidige hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker met een lagere rente. Dit betekent dat u eerder bij uw huidige bank weggaat, waardoor deze een aantal jaren rente misloopt. De bank mag daar een vergoeding voor vragen, dit heet boeterente. De boeterente kan soms wel duizenden euro’s hoog zijn. Wanneer de nieuwe rente een besparing oplevert die hoger is dan de boeterente, is oversluiten wel degelijk de moeite waard.

Recht op terugbetaling
In het verleden berekenden banken op hun eigen manier de boeterente, maar sinds 14 juli 2016 gelden hiervoor Europese afspraken. Op basis van deze afspraken wordt de boeterente in veel gevallen lager dan in het verleden het geval was. De AFM stelt nu dat banken zich sinds 14 juli 2016 aan de Europese regels hadden moeten houden. Alle consumenten die sinds die datum hierdoor teveel hebben betaald, hebben recht op terugbetaling.

Oversluiten nu aantrekkelijker voor iedereen
De huidige rentestanden zijn historisch laag. Indien uw hypotheek al wat langer loopt en u een rente hebt die aanzienlijk hoger is dan de huidige rentestand, kan oversluiten interessant zijn. Misschien heeft u de mogelijkheid van oversluiten in het verleden al eens laten onderzoeken en bent u toen geschrokken van de boeterente? Het zou zomaar kunnen dat de boeterente nu dus lager uitvalt en oversluiten nu wel aantrekkelijk voor u is.

Wat uw situatie ook is, onze adviseurs kennen de mogelijkheden en regelingen. Eén telefoontje kan voldoende zijn om inzicht te verschaffen of u er verstandig aan doet uw hypotheek opnieuw te laten bezien. We voorzien u graag van advies dat aansluit bij uw wensen en mogelijkheden, nu en in de toekomst. De adviseurs van Vesta Hypotheken staan graag voor u klaar!

Geplaatst in Hypotheeknieuws Getagd met , , , , , , ,