Geen vast contract, toch een hypotheek

Steeds minder Nederlanders zijn werkzaam in vast dienstverband. Eind 2016 hadden bijna 1,9 miljoen werknemers een tijdelijk of flexibel arbeidscontract. Daarnaast telt ons land nog eens 1,4 miljoen zelfstandig ondernemers. Het arbeidslandschap verandert en gelukkig bewegen de geldverstrekkers mee. De voorwaarde voor het verstrekken van een hypotheek verschuift van baanzekerheid naar inkomenszekerheid. Hierdoor kunnen freelancers, uitzendkrachten en andere flexwerkers zonder vast contract in aanmerking komen voor een hypotheek. Benieuwd of dit ook voor jou perspectief biedt?

Tijdelijk dienstverband en intentieverklaring
Heb je een tijdelijk contract met de verwachting dat je in aanmerking komt voor een vast contract, dan kun je je werkgever vragen om een intentieverklaring. Daarin geeft je werkgever aan dat het de bedoeling is dat je volgende contract een vast contract is, op voorwaarde dat je goed blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden niet verslechteren. Als je zo’n intentieverklaring hebt, dan wordt je hypotheekaanvraag behandeld alsof je een vast contract hebt. Voor de berekening van je hypotheek wordt dan uitgegaan van je actuele bruto jaarinkomen.

Maar ook zonder intentieverklaring
Gelukkig zijn er steeds meer geldverstrekkers bereid om ook zonder vast contract en zonder intentieverklaring toch een hypotheek te verstrekken. Dan kijken ze naar je inkomen in de afgelopen 3 jaar. Als we kunnen aantonen dat je ondanks het ontbreken van een vaste aanstelling in de afgelopen jaren wel een redelijk stabiel inkomen hebt weten te genereren, dan kunnen de laatste drie jaaropgaven de basis vormen voor de hypotheekaanvraag.

Flexwerker
Voor iemand met een flexibel arbeidscontract kan de inkomenszekerheid ook worden aangetoond met de perspectiefverklaring. Momenteel accepteren 9 geldverstrekkers die verklaring bij een hypotheekaanvraag. Naar verwachting zal deze verklaring uitgroeien tot de standaard voor iedereen die een bestendig inkomen verdient met flexibele arbeidscontracten.
 
ZZP’er
Ook als ZZP’er krijg je tegenwoordig makkelijker een hypotheek. Waren in  het verleden minimaal drie boekjaren nodig voor de hypotheekaanvraag, nu kan het toetsingsinkomen worden vastgesteld op basis van één jaar als zelfstandige i.c.m. met de inkomsten uit eerdere dienstbetrekking.

Heb jij momenteel geen vast contract, maar zou je wel graag een huis willen kopen? Onze adviseurs zijn graag bereid om uit te zoeken wat voor jou mogelijk is.

Geplaatst in Hypotheeknieuws Getagd met , , ,