Achterstand in woningen voor senioren wordt in Houten snel ingelopen

Op basis van de huidige en toekomstige samenstelling van de bevolking is er in Houten een groot tekort aan seniorenwoningen. Veel ouder wordende inwoners zouden de woning waar in ze met hun gezin hebben gewoond wel willen verruilen voor een kleinere woning die meer geschikt is voor senioren, maar het aanbod is onvoldoende. Dat is niet alleen vervelend voor de senioren zelf, maar ook voor de jongere inwoners die op zoek zijn naar een gezinswoning; er is onvoldoende doorstroming.

De gemeente Houten heeft in haar woonvisie bepaald dat deze achterstand zo snel mogelijk moet worden ingelopen. In het vervolg daarop wordt er nu in het Oude Dorp aan de Koningin Wilhelminaweg 44 seniorenwoningen gerealiseerd en ook op de bouwlocaties waar sporthal Den Oord heeft gestaan en aan de Eikenhout is het de bedoeling dat er tientallen seniorenwoningen zullen worden gerealiseerd.

Het gaat om huur- én koopwoningen. Veel mensen denken dat het krijgen van een hypotheek niet mogelijk is als je de vijftig al bent gepasseerd. Dat is echter absoluut niet het geval.

Het is wel wat gecompliceerder om dat tijdens de looptijd van de hypotheek er meestal een overgang zal zijn van inkomen uit actieve arbeid naar AOW- en pensioeninkomen. Banken kijken op dat punt meestal naar een periode van 10 jaar, zodat al vanaf 57-jarige leeftijd bij de aanvraag rekening wordt gehouden met het toekomstige pensioeninkomen.

Sommige banken houden bij het berekenen van het maximum hypotheekbedrag gelukkig wel rekening met inkomen uit een zelf afgesloten pensioenvoorziening, zoals een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. Hierbij kan het overigens wel verschil maken of de uitkering ten tijde van de hypotheekaanvraag al is ingegaan of nog moet ingaan. In het laatste geval zijn sommige hypotheekverstrekkers minder soepel.

Daarnaast houden banken bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag ook rekening met een ‘inkomen’ van 3% over het vrije vermogen. Vrij vermogen is geld waar je de vrije beschikking over hebt, zoals spaargeld of beleggingsfondsen.

Kortom: er zijn nogal wat bijzondere regels en beperkingen. Maar een goede onafhankelijke hypotheekadviseur die met alle geldverstrekkers samenwerkt, kan in vrijwel alle gevallen met een passende oplossing komen.

Vesta Hypotheken is zo’n goede onafhankelijke hypotheekadviseur. De adviseurs kijken graag samen met u wat er mogelijk is. Neem gerust vrijblijvend contact op.

Geplaatst in Hypotheeknieuws Getagd met , , ,