Steeds minder twintigers kopen een huis

Voor starters op de woningmarkt is met name in de randstad de druk hoog: het aanbod is schaars, de prijzen blijven stijgen en huizen worden meestal flink boven de vraagprijs verkocht.

Het kopen van een eerste huis wordt steeds lastiger. Doordat niet alleen de huizenprijzen snel stijgen maar kopers ook steeds minder kunnen lenen, hebben starters steeds meer eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Toch is het voor een starter nog steeds mogelijk om zonder veel eigen geld te slagen.
Goed hypotheekadvies is daarvoor onmisbaar, maar je moet het ook goed aanpakken.

Tips voor het kopen van een huis:

Budget
Stel het bedrag vast dat je kan en wilt betalen voor je huis.
Kijk hoeveel je kunt lenen en bereken de kosten die daar nog bij komen, zoals de kosten voor taxatie, bouwkundige keuring, overdrachtsbelasting, hypotheekadvies en de notaris- en makelaarskosten.
Een hypotheekadviseur kan je hier goed bij helpen.

Weet wat je biedt
Doe onderzoek naar de huizenprijzen in de buurt, bijvoorbeeld via het Kadaster.
Zo kun je een inschatting maken of het bod dat je doet reëel is.

Laat je niet gek maken
Het is een trucje van makelaars om de bezichtigingen kort op elkaar te plannen, waardoor je ziet dat er nog meer geïnteresseerden zijn. Laat jouw bod niet afhangen van dit soort invloeden! Concurrentie is er altijd, maar is nu toevallig zichtbaarder.

Gunfactor
Het kan in je voordeel werken om een goede band met de makelaar of verkopers te hebben.
Laat merken dat je het huis wilt hebben, maar zeg dat je ook andere woningen aan het bezichtigen bent. Doe je dit niet, dan wek je de indruk dat je alleen dit huis wilt en dus bereid zal zijn om er flink voor te betalen.

Oplevertermijn
Laat weten dat je de financiering snel rond hebt en dat je flexibel bent in de oplevertermijn. Je hebt zo een groot voordeel, omdat de verkopende partij graag wil dat het aansluit bij de oplevertermijn van hun voorkeur.

Familiehypotheek
Ook als ouder is het mogelijk om uw kind te helpen met de financiering. Ouders mogen belastingvrij schenken voor dit doel. Daarnaast kunnen zij ook geld lenen aan hun kind, wat met de juiste afspraken zelfs voordeel voor beiden op kan leveren.

Laat je goed adviseren
Als starter op de woningmarkt hoef je niet te wanhopen, maar het is wel raadzaam je goed te laten adviseren. De adviseurs van Vesta Hypotheken zijn graag bereid jouw financiële vragen te beantwoorden en je van het juiste advies te voorzien.

Wil je alles weten over hypotheken? Bel, kijk op onze website of mail naar info@vestahypotheken.nl

Geplaatst in Hypotheeknieuws Getagd met , , ,