Huis kopen dankzij hulp van ouders

Zonder eigen geld is het krijgen van een hypotheek steeds lastiger. Wanneer ouders daar de financiële middelen voor hebben, dan kunnen zij hun kind daar goed bij helpen. Dat kan door belastingvrij te schenken, maar ook door geld aan zoon of dochter te lenen. Daardoor wordt niet alleen de aankoop van het beoogde huis mogelijk, maar kunnen zowel ouders als kind ook nog eens financieel voordeel behalen.

Het inbrengen van eigen geld wordt steeds noodzakelijker bij de aankoop van een woning. Wanneer je eigen geld inzet, betaal je bovendien vaak een lagere rente. Ouders kunnen hun kind hierbij helpen door geld aan hun kind belastingvrij te schenken (max. € 100.000) of te lenen in de vorm van een familiehypotheek.

Familiehypotheek
Hoe werkt de familiehypotheek? Een deel van het aankoopbedrag wordt niet bij de bank geleend, maar bij de ouders. Samen maken ouders en kind afspraken over de rentevergoeding en de  looptijd van de lening. Als gekozen wordt voor een rentepercentage dat hoger is dan wat de ouders nu krijgen op hun spaargeld, dan levert dat dus een hoger rendement op voor de ouders. Door dat voordeel weer voor een deel belastingvrij terug te schenken aan het kind, kunnen zowel de ouders als het kind profijt hebben van deze constructie.

Rekenvoorbeeld
Stel Mark heeft voor zijn nieuwe woning € 220.000 nodig en leent daarvoor € 190.000 van de bank. Voor het resterende bedrag sluit Mark een familiehypotheek van € 30.000 bij zijn ouders af. Ze spreken een rente van 4,0% af. Op een spaarrekening levert deze € 30.000 de ouders van Mark hooguit € 135 per jaar op (spaarrente van 0,45%). Nu ontvangen de ouders van Mark € 1.200 rente per jaar. Een voordeel van € 1.065.

Mark kan de betaalde rente volledig aftrekken van de belasting en ontvangt € 488 retour. Zijn daadwerkelijke (netto) rentelasten aan zijn ouders bedragen daarmee op jaarbasis € 712.

Mark’s ouders kunnen er voor kiezen van hun ‘winst’  (= de extra € 1.065) jaarlijks belastingvrij € 712  te schenken aan Mark waardoor de lening van zijn ouders Mark netto helemaal niets kost.

Had Mark ook die € 30.000 van de bank geleend, dan was de rente circa 2,0% geweest. Zijn jaarlijkse netto rentelasten voor dat deel waren dan € 356. Met de leen/schenkconstructie is hij dus meer dan € 350 goedkoper uit. En zijn ouders houden er ook nog een even groot voordeel aan over.

Benieuwd of een familiehypotheek voor jullie gunstig kan zijn? Onze hypotheekadviseurs kennen de mogelijkheden en voorzien u graag van advies op maat.

Geplaatst in Hypotheeknieuws Getagd met , , ,