Hypotheek afsluiten zonder adviseur: goed idee of niet?

Steeds vaker hoor je reclames die je proberen te overtuigen dat je het afsluiten van een hypotheek heel goed zelf kan doen. En dat klopt: het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder een hypotheekadviseur.

Je moet de geldverstrekker er dan wel van overtuigen dat je beschikt over de juiste kennis door een kennis- en ervaringstoets te doen. Slaag je voor die toets, dan kun je de kosten van de hypotheekadviseur uitsparen.

Maar is dat nou echt verstandig? Wegen de uitgespaarde kosten wel op tegen de eventueel hogere hypotheekkosten doordat je een beslissing neemt waar de adviseur je voor had kunnen behoeden?

Korte termijn
Zowel de Stichting Erkend Hypotheekadviseur als de Consumentenbond wijzen op de gevaren. Je gaat een langdurige financiële verplichting aan en het gaat dus niet alleen om wat je nu kwijt bent, maar zeker ook om wat je woning je op lange termijn gaat kosten. Een verkeerde keuze kan veel geld kosten. De hoogte van de hypotheekrente telt meestal zwaarder dan een besparing op advies- of bemiddelingskosten. En aangezien bij veel geldverstrekkers het helemaal niet mogelijk is om zelf rechtstreeks af te sluiten, kun je maar uit een beperkt aantal aanbieders kiezen.

Bedenk ook dat niet alleen de hoogte van de hypotheekrente belangrijk is. Uiteindelijk is de hoogte van de hypotheekrente wel degelijk de grootste beslissingsfactor, maar het is ook belangrijk naar de voorwaarden te kijken.

Een goede adviseur wijst je daarnaast ook op de minder leuke kanten van het leven. Het risico op arbeidsongeschiktheid, overlijden of een scheiding zijn dingen waar mensen niet graag over nadenken als ze op het punt staan om een huis te kopen. Het is de taak van de adviseur om je met beide benen op de grond te houden als jij je blindstaart op het huis van je dromen. De advieskosten, die misschien hoog lijken maar fiscaal aftrekbaar zijn, verdien je met goed advies terug in de toekomst.

Type adviseur
De Consumentenbond stelt daarbij nog wel het volgende: “Let bij het kiezen van de hypotheekadviseur goed op wat voor soort adviseur het is. Is het een financieel planner die alleen advies geeft en geen producten afsluit of bijvoorbeeld iemand die samenwerkt met veel aanbieders?”. Alleen als de adviseur echt onafhankelijk is en dus uit alle aanbieders kan kiezen, kunt u er verzekerd van zijn dat hij de beste oplossing voor u kan regelen.

Vesta Hypotheken is zo’n onafhankelijke partij. Onze adviseurs helpen u graag verder.

Geplaatst in Hypotheeknieuws Getagd met , ,