Op huizenjacht met een klein budget

De woningprijzen in de Randstad stegen de afgelopen jaren enorm. Fijn voor hen die een huis bezitten, maar hoe kom je nu als starter met een klein budget nog aan een koopwoning? Het is lastig, maar niet onmogelijk! De adviseurs van Vesta Hypotheke leggen je graag uit hoe jij deze knotsgekke woningmarkt de baas bent. 

Er zijn de laatste jaren te weinig woningen gebouwd, waardoor de druk op de woningmarkt is toegenomen. Zeker in de grote steden is er sprake van gekte. Zelfs voor de kleinste appartementen wordt flink overboden. Het kopen van een woning lijkt soms wel een loterij, waarbij je veel geluk moet hebben om een woning te bemachtigen. Toch zijn er een aantal tips die je kunt opvolgen, om het heft meer in eigen hand te nemen:

Tip 1: Weet wat je te besteden hebt

Het is handig om vroeg in je huizenjacht te weten wat er financieel allemaal mogelijk is. Het budget is immers bepalend om in te kunnen schatten welke huizen eventueel een optie zijn voor jou.  Ook is het fijn om tijdens het zoeken met al je grote en kleine vragen bij iemand terecht te kunnen die al jarenlang vele huizenkopers op weg heeft geholpen!

Tip 2: Zorg voor voldoende eigen geld

Het inbrengen van eigen geld is tegenwoordig een must bij het kopen van een woning. Wanneer je eigen geld hebt, kun je een deel hiervan gebruiken om over te bieden. Zelfs een paar duizend euro kan soms het verschil maken tussen het hoogste en het op-één-na hoogste bod.

Tip 3: Koop niet alleen, maar samen

Samen sta je sterker. Wanneer je samen met je partner een huis koopt telt jullie gezamenlijke inkomen voor de hypotheekaanvraag. Tegenwoordig is ook het Friends-concept steeds meer in trek: het kopen van een huis samen met een vriend of vriendin, al is ook dit niet in alle gevallen makkelijk te regelen.

Tip 4: Neem een aankoopmakelaar in de arm

Met een aankoopmakelaar weet je eerder wat het aanbod is en ben je de rest van alle Funda-bezoekers voor.

Tip 5: Kijk eens naar andere (opkomende) wijken

Vraag jezelf eens goed af of je nu echt in de (binnen)stad wil wonen. Wanneer je iets koopt in de binnenstad van Utrecht, bijvoorbeeld, zul je genoegen moeten nemen met minder woonoppervlakte voor een hogere prijs. Wijken buiten het centrum die nog in opkomst zijn, bieden in dat opzicht vaak meer perspectief. Bedenk je hierbij dat meer starters met een soortgelijk budget zullen uitwijken, wat vast invloed zal gaan hebben op deze wijken.

Uiteindelijk is er nooit een goede of een slechte tijd om een huis te kopen, want altijd geldt: koop alleen als je voelt dat je er de komende jaren wilt wonen. Het belangrijkste is dan dat je je woonlasten iedere maand moet kunnen betalen, zodat je optimaal kunt genieten van je nieuwe thuis.

Laat je vooral niet bij voorbaat al afschrikken, maar zoek uit hoe het precies zit in jouw situatie.

De adviseurs van Vesta Hypotheken bekijken graag helemaal gratis wat er voor jou mogelijk is, zodat jij weet hoe je je huizenjacht kunt vervolgen! Maak een afspraak via www.vestahypotheken.nl of bel: (030)-635 50 80 

Geplaatst in Hypotheeknieuws